Gamla Hagen

 

 

Tre diplomston 2000 Yulie, Yandora och Yoleen

 

Nya Hagen

 

 

Om Hagen

 

1964 köpte Gisela den då fallfärdiga gården Hagen mellan Söderköping, Norrköping och Linköping. De första åren användes gården som sommarbostad medan den rustades upp.

 

1968 flydde Gisela storstadslivet i Stockholm, hon flyttade till Hagen med det nyinköpta halvblodsstoet Batik.  Problemet var att Batik inte tyckte om att vara ensam så Gisela blev tvungen att snabbt inhandla Batiks mamma Bambina från Ann-Sofie Lundqvist, Hummelbro Stuteri.

 

Hos Ann-Sofie fick Gisela se connemaraponnyer för första gången och var därmed ”såld” på rasen. Hon ville genast köpa ett föl men de var redan sålda.  Gisela tingade ett föl och 1969 föddes Hummelbro Victoria, som blev första connemaran på Hagen. Ann-Sofie och Gisela blev mycket goda vänner och tack vare deras vänskap så kunde Gisela köpa hästar av Ann-Sofie på avbetalning och på så sätt bygga grunden för den mycket framgångsrika aveln på Hagens Connemarastuteri.

 

De först inköpta stona som hjälptes åt att fylla boxarna genom sina avkommor var  connemarorna Lambay Winnie, Morning News och Hummelbro Ballerina samt fullblodsstoet Bambina.

 

För att få allt att gå ihop så arbetade Gisela nätter inom sjukvården och på dagarna skötte hon  stuteriet (när hon sov är det ingen som vet) Så småningom började Gisela ta emot lägerbarn på sommaren. Detta  utvecklades senare  till en fullt utbyggd lägerverksamhet.

 

Med det ständigt ökande antalet hästar och ridlägren så blev Gisela 1972 tvungen att bygga ut logen till ytterligare ett stall med 13 platser samt ett logement med dusch, WC, kök mm. Detta för att kunna ta emot 20 elever per ridläger. Gisela hade härmed byggt  en god grund för connemaraaveln med stuterinamnet Hagens samt ridlägerverksamhet med medlemskap i SRR (Sveriges Ridlägerarrangörers Riksförbund)

 

1972 föddes det första connemarafölet på Hagen, Mirabella e Curragh Colm u Morning News. Samma år köpte Gisela sin första hingst,   Blue Chief RC 14 från fam Weckner i Strängnäs.  

Han blev tillsammans med bl.a ovanstående ston grunden till connemaraaveln på Hagen.  1972 inköptes även hingstfölet Värnbergs Orion undan Jealous Lady, hon hade redan lämnat 3 godkända hingstar. 

 

1975 godkändes Orion för avel och han användes i första hand till de döttrar till Blue Chief, som gick vidare i avel.

 

1975 gjorde Gisela sin första insköpsresa till Irland, med sig därifrån hade hon ett par ungston, som inte lämnat några spår i den fortsatta aveln men också det femåriga stoet Hillside Star e. Thunderbolt undan det på Irland mycket kända stoet Muffy. Hillside Star har fått stor betydelse för aveln på Hagen genom sin dotter Hagens Golddigger. Hon fick hela 17 föl på Hagen, däribland 7 diplomdöttrar. Golddigger är också mormor till hingsten Carnaby Patrick Hooligan.

 

På vägen hem från Irland 1975 inköptes i England hingstfölet Millfield Ensign, han godkändes för avel 1978.

 

1975 fick också Gisela sitt första egenuppfödda diplomsto men det var ingen connemara utan halvblodsstoet Babina.

 

1977 blev Hagens Andora den första connemaran med diplom, hon har senare följts av många fler. Fram till dagsläget har det blivit hela 40 Hagenuppfödda diplomston.

 

1980  hade stuteriet ”växt” ur stallet och Gisela påbörjade då en tillbyggnad med 17 boxar  samt en lösdrift, denna var klar 1981. 

 

1981 gjordes också en  inköpsresa till Irland, det behövdes en ny hingst  och efter mycket letande hittades tvååriga Tulira Highball. Han var godkänd för avel på Irland men på den tiden innebar det inte att han också var godkänd i Sverige. Efter att ha satts på tillväxt 1982 blev han så godkänd för avel 1983.

 

1983 föddes det 100:e fölet på Hagen, det var stofölet Hagens Jubilé.

 

1984 var det dags för en ny Irlandsresa och i tankarna fanns att leta efter ett nytt hingstämne. Denna gång inköptes ett hingstföl med mycket intressant härstamning, Slaney Finnegan e Ashfield Sparrow u Fionnuala. Tyvärr blev det aldrig någon godkänd hingst av honom men resan hade ändå inte varit förgäves för med som utfyllnad i transporten fanns stofölet Ashfield Fancy. Hon har ju bidragit med två godkända söner, Hagens O´Chief godkänd 1991 och Hagens Zephyr godkänd 2002.

 

1986 fick Hagen sin första egenuppfödda  hingst när Hagens Jaguar blev godkänd för avel. Tyvärr var inte Jaguar så användbar i aveln på Hagen eftersom han var nära släkt med de flesta avelsstona. Han hade Värnbergs Orion som far och Blue Chief som morfar. Trots att han användes sparsamt i avel fick han flera förstklassiga döttrar, Hagens Nelina och Hagens Olivia undan inlånade Möllans Anneli fick båda diplom, liksom Hagens Olly undan Wänga Jolly och Hagens Surf undan Ashfiled Fancy.  Döttrarna Hagens Star undan Hagens Kathleen och Hagens Naughty-Nora undan Morning News har varit framgångsrika i utställningsringen.

 

1988 fick Hagens sin andra egenuppfödda hingst när Hagens Lance godkändes. Det blev också en ny Irlandsresa och trots att det inte var planerat inköptes en ny häst under resan. Det var ägaren till Abbeyleix Flora som uppsökte Gisela på morgonen under Clifden Show och undrade om Gisela var intresserad av att köpa henne. Eftersom vi hade sett Flora under en tidigare resa och blivit väldigt förtjusta i henne och då hennes härstamning var mycket intressant (e Sticky u Fionnuala) bestämde sig Gisela för att slå till. Ett beslut hon inte ångrade när Flora vid slutet av dagen blev reserv Best in Show. Flora har i Sverige bl.a blivit mor till den godkände hingsten Hagens Ryan.

 

Vid besök i England hade Gisela blivit mycket förtjust i hingsten Spinway Comet men eftersom han inte var till salu gjordes en "postorderbeställning" på en helbror till Comet. 19990 föddes denne helbror  det var Spinway Corona, som kom till Sverige 1991 och godkändes 1994 med dispens för höjden, han var 150 cm.

 

1993 importerade Gisela ytterligare en hingst, nu var det Frederiksminde Hazy Chance, som köptes från Danmark.

 

Den senast godkände Hagenhingsten är Hagens Darcy som godkändes 2005.

 

Det hann bli ännu ett par tillbyggnader på Hagen innan Gisela var nöjd, först byggdes ett stort dubbelgarage med en övervåning inredd för lägerverksamheten och sedan ett hingststall med 6 boxar.

 

2004 sålde Gisela gården Hagen och flyttade verksamheten till granngården Skogsängen, där byggdes ett mindre stall, ett par lösdrifter och ett logement för en minskad ridlägerverksamhet.

 

I dag finns det inga hingstar kvar på Hagen. Hagens Zephyr har sålts till Bjennesby stuteri i Sävsjö och Hagens Darcy samt Starrhults Bossanova är sålda till Holmtebo stuteri i Valdemarsvik.

 

Under slutet av 80-talet och under 90-talet var stuteriet som störst med över 100 hästar. Därefter har en succesiv nedtrappning skett och i dagsläget finns bara ett fåtal connemaror kvar i Giselas ägo. Det som finns kvar är några unghästar och ett par ston.

 

Det sista Hagenfölet föddes 2011.

 

Gisela har hela tiden satsat på att  spara de  stoföl, som bedömdes bäst för fortsatt avel och sålt de som var mera lämpade för tävling.

 

Totalt har det fram till och med 2011 fötts över 400 föl på Hagen av dessa är det 31 halvblod och 4 korsningar medan resten är rena connemaror.

 

På gården bedrivs även kenneln Gishagen med uppfödning av Borderterrier i liten skala.